8 gode råd til at beskytte dig selv mod et hackerangreb

Kode

Vi lever i en åben online verden som konstant er i udvikling. Det er jo til dels rigtig fint, men i forhold til IT-sikkerheden kan det både være positivt og negativt. I dag bruger vi næsten alle sammen internet til at søge på nettet, købe vare online, og lagre vores personlige filer. Det har hackerne også fundet ud af og derfor ser vi en stor stigning i hacker angreb, som er målrettet vores personlig data.

Vi ser desværre flere og flere tilfælde af “ransomware”, “fishing” og andet malware, som kan stjæle din persondata og overvåge dig. Vi ser så mange tilfælde, fordi næsten alle personer kan udføre disse angreb. Det kan de, fordi vi har internettet og på internettet kan alle dele værktøjer, som kan bruges til hacking. Det betyder, at de fleste unge mennesker godt kan hacke andres computer til en vis grad. Det kan de gøre, fordi der sidder udviklere, som laver værktøjer, der kan bruges til at lave forskellige former for angreb. Derfor ser vi sådan en stor stigning af angreb. Det siges at de fleste angreb faktisk udføres af unge helt ned til 13-årsalderen. Udviklerne bruger denne strategi, fordi så finder man aldrig frem til udviklerne, men man finder frem til deres kunder, plus så går det noget stærkere med at sprede den malware, som udviklerne har lavet.

Hvordan ser kæden ud?:

  1. Vi har en udvikler, der udviklerne værktøjerne for at andre kan eksekvere et angreb.
  2. Dernæst har vi personer, som gerne ville hacke andre. Derfor finder de værktøjer på nettet og laver angrebene på deres ofre (Dette kunne være dig)
  3. Hackerne får det, de gerne ville have, hvis du eller andre på din arbejdsplads giver dem lov. Normalt går de efter penge, persondata, adgangskoder, kreditkortoplysninger osv.

Det meget simpelt, og derfor ses angrebene i stor stil i dag, fordi det desværre er alt for nemt, og det kan være rigtig svært at finde frem til dem, som laver angrebet, fordi de normalt godt, kan finde ud af at beskytte sig selv.

Her kommer 8 råd, som du kan følge for at beskytte dig selv bedst:

1. Opdater dit software og styresystem:

Mange glemmer desværre tit dette punkt, selvom det er en af de vigtigste. Opdaterer dagligt dit styresystem, specielt hvis du bruger Windows. Hvorfor gælder det specielt Windows? Jo det er fordi Windows er det mest brugte styresystem og det ved hackerne også. Derfor er dét vigtig at Windows opdateres dagligt. Sørg for at køre med den nyeste version af Windows 10. Hvis du stadig kører med den gamle Windows 7, så skal du straks opdatere. Bruger du programmer og andet software til din computer, såsom Office 365, Java, Adobe programmer, osv. skal de programmer også opdateres ellers kan det være lige meget, hvor meget du går op i dit IT-sikkerhed. Hvis dit software og styresystem ikke er opdateret, vil man sætte en åbne dør direkte til din persondata. Man skal opdatere ens software, fordi der kan opstå fejl eller være sikkerhedshuller i det software, som du bruger i hver dag. Derfor er det supervigtigt, at man opdaterer alt hvad man har af software og styresystemer.,

 

2. Brug Anti-Virus:

Sørg for at bruge et betalt antivirusprogram. Hos IT Løsningen anbefaler vi Bitdefender til alle vores kunder. Det beskytter dig bedst muligt og gør tingene fuldstændig automatisk, så du ikke skal tænke over, om du er beskyttet. Microsofts eget antivirusprogram, altså deres Windows Defender, anbefaler jeg ikke, da den ikke giver fuld beskyttelse og fejler også i rigtig mange af de test, som man laver får at se hvilket antivirusprogram, der er bedst. Her vinder Bitdefender tit. Derudover får du Ransomware beskyttelse og en masse andet, som Windows Defender ikke har. Prøv at tænke sådan her – Hvilket antivirusprogram fungerer bedst? Dem som specialiser sig i at beskytte dig bedst muligt, tjener penge på det og laver intet andet? eller dem som laver en masse andre ting og har som en “ekstra service” et antivirusprogram? Hvilket antivirusprogram ville du vælge?

3. Brug VPN – Virtual Private Network

Det er ikke altid nok at have et betalt antivirusprogram, hvis du gerne ville være mest sikker på at dine data ikke ender i de forkerte hænder. Derfor anbefaler vi, at du bruger en VPN. Så er du netop sikker på at du ikke er udsat, når du bruger internettet.

Hvad gør sådan en VPN? En VPN-forbindelse meget simpelt sagt gør din internetforbindelse usynlig, så andre ikke kan overvåge hvad du laver uanset hvilken forbindelse du er logget på. Med en VPN (Virtuelt Privat Network) laver man en “tunnel” med en krypteret kode, som skaber en sikker forbindelse fra din computer til den server og hjemmeside du bruger. Det betyder, at der ikke kan sidde en hacker og opsnappe dine data, som f.eks. kunne være adgangskoder, kreditkortoplysninger osv. Du kan også snyde andre hjemmeside til at tro, at du sidder i et andet land. Det funger ved, at du modtager en anden IP-adresse, som kan komme fra et andet land. Vi vil dog altid anbefale at man bruger en VPN, som har en server i Danmark, fordi det giver dig den bedste oplevelse og hastighed. Hos IT Løsningen anbefaler vi vores kunder at bruge VPN servicen – PIA (Private Internet Access).

4. Brug en Password Manager – Et kodeord til det hele

En Password Manager tænker du? Hvad er det? En passwordmanager er et meget simpelt værktøj, som gør din hverdag meget mere sikker og nemmere. Du kender sikkert det med at man ikke må bruge de samme adgangskoder igen og igen, og det kan være rigtig svært for nogle, fordi man skal huske mange forskellige kombinationer af adgangskoder. Her kommer man tit til at bruge den samme adgangskode alligevel, fordi det er meget nemmere, og det er her man desværre kommer ud i at det bliver rigtig nemt for hacker at opsnappe din persondata, fordi de kan komme let igennem, da du har lavet den samme adgangskode, som i længde ikke er særlig stærk. Vi ser også tit, at der bliver lavet næsten den samme adgangskode, dog med små ændringer som andre tal, bogstav osv. Det er heller ikke nogen god løsning, fordi når man først har gættet den ene kombination, så skal der ikke meget til at gætte den næste. Derfor skal man bruge en “Password Manager”, som laver stærke adgangskoder til dig hver gang du skal oprette en ny konto. Dernæst opretter passwordmanageren en mappe med alle dine adgangskoder, så du nemt kan tilgå dem. Så tænker du sikkert, jamen det jo ikke smart, hvis alle kan tilgå alle mine personlige adgangskoder? Nej, det har du fuldstændig ret i! Det kan man heller ikke, fordi det ville være dumt og meget usikkert. Nu skal jeg fortælle dig, hvorfor en passwordmanager er smart:

Sådan fungerer en Password Manager: 

Det fungerer super simpelt. Du opretter en enkelt stærk adgangskode, som du SKAL huske. Denne ene adgangskode bruger du til passwordmanageren, som laver og gemmer de andre adgangskoder, når du opretter dig på en ny tjeneste. På den måde skal du kun huske på én enkelt adgangskode, og resten af de forskellige adgangskoder til de mange tjenester, som man har i dag, vil den huske for dig.

Hos IT Løsningen anbefaler vi LassPass, fordi den er nem at bruge og har ubegrænset adgangskoder i den gratis version.

Kodefraser er langt bedre end kodeord:

En passwordmanager vil ikke lave et kodeord, men en kodefrase. En kodefrase er en masse tilfældige ord, tal og tegn. Der normalt har en længde på 30 tegn. En kodefrase er langt stærkere end et normalt kodeord og næsten umulig at bryde og derfor anbefaler vi en passwordmanager.

5. Brug 2-faktor login – Hvis muligt:

Hvis det er muligt at bruge to-faktor login, så gør endelig brug af det! Det skaber endnu en mur for hackerne, så det bliver meget sværere at komme ind på din konto. Tænk på det som dit NemID: Her logger du på med dit brugernavn og adgangskode, hvorefter du skal bruge et gældende tal fra dit NemID kort. Samme måde kan man bruge på de fleste hjemmesider og det skaber meget mere sikkerhed og er normalt super simpelt at sætte op og at bruge. Derfor er det dumt og usikkert ikke at gøre.

Hvad er 2-faktor login?

To-faktor login, også kaldet totrinsbekræftelse, er en funktion, der i dag kan aktiveres rigtig mange steder. Det øger sikkerheden på den konto, hvor du gør brug af det. Det er normalt en ekstrakode, som du får sendt på SMS til din telefon.

Vi anbefaler altid at bruge det, da det skaber intet besvær og kun gør din persondata mere sikker.

 

6. Brug effektivt spamfilter på din mail:

Brug et effektivt spamfilter, kan spare dig for en masse arbejder og tanker, ved om mailen du har modtaget faktisk er til at stole på. Et effektivt spam filter, ville netop opsnappe de faglige links, som kunne forekomme i mails. Størstedelen af hackerangreb, ses desværre i at man klikker på links igennem en mail, som kan komme for en person, man måske kender. Derfor skal man benytte sig af et effektiv spamfilter, som tester de links, som kan forekomme i dine mail. Hvis man køber Bitdefender Anti-virus, følger der, et mailfilter addon, som man kan installere i Outlook. På den måde ville man selv skulle gøre mindre arbejde, og lade spamfilteret gøre en del af dit arbejde, men husk nu at bruge din sundefornuft.

 

7. Tag backup af din computer

Dette er et super vigtigt punkt, som vi desværre ser at mange springer over, fordi det enten er for besværligt eller dyrt. Det behøver det ikke at være, specielt ikke hvis du vælger backup hos os. Vi kan kun anbefale at alle tager backup af alt deres data. Tænk på det som en forsikring. Hvis din computer skulle gå ned eller du skulle blive ramt af Ransomware, så behøver du ikke at bekymre dig. Vi hos IT Løsningen tilbyder Cloud baseret backup, som laver backuppen automatisk. Læs mere her: Cloud Backup

8. Brug din sundefornuft

Det sidste og vigtigste punkt. Brug din sundefornuft. Selvom du følger alle de 7 punkter, vil det altid være dig, som skal sørge for ikke at blive hacket. Som tidligere nævnt lever vi i en åben online verden, hvor vi desværre har mange mennesker, som altid vil prøve at synde dig. Derfor skal du være 100% sikker, når du klikker på et link eller downloader programmer på nettet. Tænk på om det lyder for godt til at være sandt. Det vil altid være dig, som medarbejder eller privat, der ville være det svage led i IT-sikkerhed. Det er du, fordi du er nem at lokke til at downloade eller klikke på sendte links. Det kan være lige meget hvor meget sikkerhed man har, hvis man giver dem lov til at komme igennem. Derfor er det super vigtig, at du bruger din sundefornuft. Hvis du har brug for hjælp til at lære IT-sikkerhed, så kan du kontakte os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ring
Priser
Vidensbasen
Kontakt